Maksuton KKI-materiaali

KKI-ohjelma julkaisee maksutonta materiaalia, joka on kaikkien tilattavissa toimitus- ja postituskulujen hinnalla. Maksuton materiaali koostuu muun muassa kunto-oppaista, esitteistä ja raporteista.

Tilaa materiaalit kätevästi tilauspalvelun kautta. Materiaalit voi tilata myös osoitteesta tilaukset(at)likes.fi. Muista mainita tilauksesi yhteydessä, mikäli laskutusosoite on eri kuin tilausosoite. Mainitse myös puhelinnumero.

Materiaaleja on mahdollista tilata yksittäin tai laatikoittain. Merkitse kuitenkin tilaukseen aina kappalemäärä (ei laatikkojen tai nippujen määrä)!


Kunto-oppaat

Matka hyvään kuntoon

KKI-kunto-opas on uudistunut ja on nyt nimeltään Matka hyvään kuntoon! Opas sisältää käytännön ohjeita siihen, kuinka aloittaa liikkuminen ja lisätä arjen aktiivisuutta sekä miten kohentaa vähitellen lihasvoimaa ja kestävyyskuntoa. Matka hyvään kuntoon -opas on jaettu kolmeen neljä viikkoa kestävään jaksoon. Liikuntaa lisätään arkeen työmatka- ja hyötyliikunnan, erilaisten kotijumppien, kuntosaliharjoittelun ja monipuolisten lajikokeilujen avulla. Oppaasta löytyy myös helposti toteutettavia liikkuvuusharjoituksia. Opas on A4-kokoinen, 32-sivuinen nelivärinen seinäkalenteri. Pidä huolta itsestäsi ja ota ystäväsikin mukaan liikkumaan!

Oppaat on pakattu 150 kpl:n laatikoihin, mutta niitä voi tilata myös pienempiä määriä. Ilmoita tilauksesi kappaleina (ei laatikoina).

Matka hyvään kuntoon -opas pdf-tiedostona.


Resan till god kondition

Motionshandboken ger dig praktiska råd om hur det lönar sig att börja motionera och aktivera sig under vardagen samt hur du sakta men säkert kan öka på muskelstyrkan och uthålligheten. I handboken finner du också rörlighetsövningar som är lätt at förverkliga. Handboken är uppdelad i tre perioder. Varje period omfattar fyra veckor. Du får mera rörelse in i vardagen, under arbetsresor och genom nyttorörelser, olika hemgympaprogram, konditionssalsträning och genom att prova på olika mångsidiga grenar. Handboken är en 32-sidors väggkalender i färg, i formatet A4.

Resan till god kondition -handboken pdf-dokument


Eläkevuodet edessä

KKI-kunto-opas 60+ uudistui täysin ja on saanut nimekseen Eläkevuodet edessä. Opas sisältää 12 viikon nousujohteisen liikuntaohjelman monipuolisine kestävyyskunnon, lihasvoiman ja liikkuvuuden harjoituksineen. Lisäksi opas antaa eväitä eläkkeelle valmistautumiseen muullakin tavoin. Oppaan jumpat löytyvät myös videoina KKI-ohjelman Youtube-kanavalla. Opas on A4-kokoinen, 36-sivuinen nelivärinen seinäkalenteri.

Oppaan liikuntaohjelman ovat suunnitelleet Kirsti Siekkinen ja Sari Kivimäki ja toimitustyöstä ovat vastanneet Ulla-Maija Paavilainen ja Katri Siivonen.

Oppaat on pakattu 140 kpl:n laatikoihin, mutta niitä voi tilata myös pienempiä määriä. Ilmoita tilauksesi kappaleina (ei laatikoina).

Eläkevuodet edessä pdf-tiedostona.


KKI-kunto-opas: Lonkat kuntoon (vain sähköinen pdf)

Huom. Opas ei valitettavasti ole tällä hetkellä tilattavissa!

Lonkat kuntoon -opas ohjaa turvallisin ohjein harjoittamaan lonkkaa ja heikompaa jalkaa entistä toimintakykyisemmäksi. Opas sisältää kahdeksan viikon kotiharjoitteluohjelman, jossa keskitytään lihaskunnon, koordinaation ja tasapainon vahvistamiseen sekä lantion hallintaan.

Opas soveltuu lonkkaleikattujen tai leikkaukseen valmistautuvien kotikuntoutukseen. Tavoitteena on saada molemmat jalat yhtä vahvoiksi ja päästä jatkamaan liikkumista rennosti entiseen tapaan.

Oppaat on pakattu 320 kpl:n laatikoihin, mutta niitä voi tilata myös pienempiä määriä. Ilmoita tilauksesi kappaleina (ei laatikoina).

Huom. Oppaan painos on loppunut!
Ladattavissa pdf-tiedostona.


Tartu tilaisuuteen, ota tavaksi! -opas

Tartu tilaisuuteen, ota tavaksi! -opas johdattaa pysyvien elintapamuutosten kautta painonhallintaan ja liikunnallisempaan arkielämään. Oppaassa on 32 viikon liikuntaohjelma sekä tietoa hyvästä ruokavaliosta, liikunnasta, arkiaktiivisuudesta, ongelmatilanteiden kohtaamisesta ja viisaista valinnoista.

Huom. Oppaan painos on loppunut!
Ladattavissa  pdf-tiedostona.


Ta chansen, låt det bli en vana! -handboken

Huom. Oppaan painos on loppunut! Opas ei ole tilattavissa, mutta sen voi ladata pdf-dokumenttina (linkki alla).

Ta chansen, låt det bli en vana! -handboken kombinerar hälsosam diet med vardagsmotion. Under detta 32 veckor långa program, planerat av näringsexpert Patrik Borg, går vikten tryggt ner på ett avslappnat sätt och bra ”filis” – njutbart och utan vrålhungerkänslor. Handboken innehåller fakta och råd om bra matintag, motion och vardagsaktiviteter, om hur du bemöter svåra situationer och om kloka val.

Ta chansen, låt det bli en vana! -handbok pdf-dokument.


SuomiMies-materiaalit

SuomiMiehen treeniopas

SuomiMiehen treeniopas kokoaa yhteen innostavan tiedon ja toimivimmat käytännön treenivinkit fyysisen kunnon kohottamisesta. Treeniruokaosiossa kerrotaan hyvän syömisen keskeiset asiat, jotka helpottavat painonhallintaa ja pitävät miehen kunnossa. Oppaassa on 24 sivua.

Oppaat on pakattu 190 kpl:n laatikoihin, mutta niitä voi tilata myös pienempiä määriä. Ilmoita tilauksesi kappaleina (ei laatikoina).

Treeniopas pdf-tiedostona.


Träningsguide för Finska Män Träningsguide för Finska Män

Träningsguiden för Finska Män sammanför inspirerande kunskap och de bäst fungerande praktiska träningstipsen för att höja den fysiska konditionen. I delen som behandlar träningsmat beskrivs det centrala gällande hälsosamt ätande, som underlättar viktbemästring och håller män i form.

Träningsguide pdf-dokument


SuomiMiehen säätöjä (vain sähköinen pdf)

Huom. Oppaan painos on loppunut.

SuomiMiehen säätöjä esittelee kolmen eri-ikäisen miehen ajatuksia ja valintoja jokapäiväisissä tilanteissa. Säätöjä kannustaa säätämään muutamia asioita arjessa, jotta kroppa pysyisi hyvässä kunnossa ja mies jaksaisi puuhailla entiseen malliin jatkossa.

8-sivuinen kuvitettu SuomiMiehen säätöjä sopii herättelymateriaaliksi kaikille miehille.

SuomiMiehen säätöjä on pakattu 300 kpl:n laatikoihin, mutta niitä voi tilata myös pienempiä määriä. Ilmoita tilauksesi kappaleina (ei laatikoina).

SuomiMiehen säätöjä pdf-tiedostona.


SuomiMiehen treeniopas (vain sähköinen pdf)

SuomiMiehen treenioppaassa keskitytään viiden helpon perustreenin kautta SuomiMiehen kunnonkohotukseen. Treeneissä kohotetaan sykettä, lisätään voimaa ja huolletaan kroppaa. Kokonaisvaltaisen treenisetin täydentävät aiheeseen johdattelevat treeniprinsiipit sekä ohjeet fiksuun treeniruokailuun. Asiantuntijoina toimivat liikuntafysiologi, kuntokoutsi Timo Haikarainen ja ravitsemusasiantuntija, pöperöproffa Patrik Borg.

Treeniopas pdf-tiedostona.


Testatut - SuomiMies seikkailee -rekkakiertueen 2011 kuntotestien tulosraportti

Testatut-raportti tiivistää vuoden 2011 SuomiMies seikkailee -rekkakiertueen kuntotestien tulokset. Raportissa kerrotaan lyhyesti rekkakiertueen ja SuomiMiehen kuntotestien toteutustapa. Puristusvoimamittauksen, kehonkoostumusanalyysin, Polar-kuntotestin ja vyötärönympäryksen mittauksen tulokset on tiivistetty taulukoin ja kuvioin. Lisäksi kerrotaan tulokset kehon kuntoindeksin ja liikunta-aktiivisuuden osalta sekä tehdään tulosten perusteella johtopäätöksiä testattujen miesten kunnosta. Raportissa on 36 sivua.

Raportti pdf-tiedostona.


SuomiMies seikkailee -julisteet

SuomiMies-julisteita on kolme erilaista. A2-kokoisessa imagojulisteessa teksti "SuomiMies seikkailee" sekä tunnuskuva. Lisäksi kaksi erilaista 21 x 43 cm julistetta, joissa alareunassa kirjoitusala. Toisessa julisteessa tunnuskuva, toisessa kuvat SuomiMiehen kuntotesteistä.


Liikkujan Apteekki -materiaalit

Liikkujan Apteekki -tiskikortti ja -korttiteline

Kortti, jossa on muun muassa teksti "Löydä lääke nimeltä liikunta" sekä pahvinen teline, jossa teksti "Lääkettä Liikkujan Apteekista - Terveydeksi!". Kortin koko A5 (n. 10 x 15 cm). Kortti löytyy myös ruotsinkielisenä.


Liikkujan Apteekki -esite "Terveysliikuntaa apteekeista"

Liikkujan Apteekeille suunnattu Terveysliikuntaa apteekeista -esite on tarkoitettu apteekin henkilökunnalle. Nelisivuisessa esitteessä esitellään Liikkujan Apteekki -toimintamallia apteekin näkökulmasta. Esitteen koko 21 x 21 cm.

Terveysliikuntaa apteekeista -esite pdf-tiedostona


Liikkujan Apteekki -julisteet

Julisteita on kaksi kokoa, 36 x 66 cm ja 35 x 45 cm. Julisteissa on apteekkiaiheinen kuva, Liikkujan Apteekki -liikemerkki ja valkoinen kirjoitusala. Suuremmassa julisteessa lisäksi teksti "Löydä lääke nimeltä liikunta".

Julisteet on saatavilla myös ruotsinkielisinä.


Muut materiaalit

KKI-kuntokortti

KKI-kuntokortti on saanut uuden raikkaan ilmeen. Kuntokortin sisältö on pysynyt samana eli edelleen voit kortin avulla seurata omaa liikkumistasi vuoden ajan kirjaamalla ylös päivittäiset liikuntasuorituksesi. Ohjeita liikkumiseen antaa kortin takana oleva UKK-instituutin liikuntapiirakka.

Kuntokortit on pakattu 100 kpl:n nippuihin, mutta niitä voi tilata myös pienempiä määriä. Kortin koko on 9 x 12,5 cm.

Kuntokortti pdf-tiedostona.


KKI-istumiskortti

Liikuntasuoritusten seuraamisessa suosittu KKI-kuntokortti on saanut rinnalleen KKI-istumiskortin. KKI-istumiskortti on tarkoitettu herättelemään arjen aktiivisuuteen istumisen määrää seuraamalla. Korttiin kirjataan yhden arkipäivän ja yhden viikonlopun päivän istumisen määrä. Kortin takaa voi tarkistaa, tuleeko tunteja päivään liikaa ja milloin istuminen on liian yhtäjaksoista.

Istumiskortit on pakattu 100 kpl:n nippuihin, mutta niitä voi tilata myös pienempiä määriä. Kortin koko on 9 x 12,5 cm.

Istumiskortti pdf-tiedostona.


KKI-työmatkaliikkumiskortti

KKI-korttiperheen uusin tuote työmatkaliikkumiskortti kannustaa työmatkojen kulkemiseen pyörällä ja kävellen. Työmatkojen kulkeminen fyysisesti aktiivisesti kannattaa, koska työmatka toistuu lähes päivittäin. KKI-työmatkaliikkumiskortin avulla voit seurata, kuinka paljon sinulle kertyy päivittäistä liikkumista kävellen tai pyöräillen. Korttia voi hyödyntää vaikkapa työpaikan työmatkahaastekilpailussa, koska kortissa on varattu paikka myös käyttäjän yhteystiedoille.

Työmatkaliikkumiskortit on pakattu 100 kpl:n nippuihin, mutta niitä voi tilata myös pienempiä määriä. Kortin koko on 9 x 12,5 cm.

Työmatkaliikkumiskortti pdf-tiedostona


Tauko paikallaan!

Kaipaatko virkeyttä työpäivääsi ja puhtia arkeesi? Onko sinulla vaikeuksia keskittyä työhösi? Kolottaako niskaa tai selkää?Tauko paikallaan! Asentoa muuttamalla ja istumista tauottamalla voit lisätä keskittymiskykyä, luovuutta ja työtehoa.

Tauko paikallaan! on maksuton materiaali, joka kannustaa pohtimaan omia arkisia valintojaan liikkeen lisäämiseksi. Materiaali tarjoaa vinkkejä istumisen tauottamiseen ja arkiaktiivisuuden lisäämiseen.

Materiaalin ovat kirjoittaneet Harri Helajärvi ja Kaisa Koivuniemi. Materiaali on 12-sivuinen ja kooltaan 210 x 210 mm.

Tauko paikallaan!  pdf-tiedostona


Liikuntaneuvontaesite

Liikuntaneuvontaesitteessä esitellään liikuntaneuvonta osana liikunnan palveluketjua. Esitteessä perustellaan liikuntaneuvonnan hyöty terveyden edistämisen keinona.

Esite sisältää esimerkit liikunnan palveluketjun etenemisestä ja laadukkaan liikuntaneuvonnan toteutuksesta. Sen tavoitteena on
1) antaa tietoa liikuntaneuvonnan prosessista ja perusteluja liikuntaneuvonnan tarpeesta,
2) tehdä liikuntaneuvontaa näkyväksi ja konkretisoida toimintatapa sekä
3) selkeyttää ja yhtenäistää liikuntaneuvontaa.

Liikuntaneuvontaesite on 4-sivuinen ja kokoa A5. Esite on tuotettu yhteistyössä UKK-instituutin kanssa.

Liikuntaneuvontaesite pdf-tiedostona


Pysyvästi paino hallintaan

Pysyvästi paino hallintaan -opas sisältää keskeisintä tietoa ravinnon merkityksestä painonhallinnassa. Oppaassa on myös tietoa, miten liikunta tukee painonhallintaa sekä vinkkejä arjen aktiivisuuden ja liikunnan lisäämiseen. Oppaaseen on koottu tietoa energiantarpeesta ja painonhallinnan tärkeimmistä tekijöistä, kuten ateriarytmistä, ruoan laadusta ja terveellisistä ruoka-aineista sekä vähäisen unen ja stressin vaikutuksesta painonhallintaan.

Oppaan on kirjoittanut terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen, jolla on yli 10 vuoden kokemus painonhallinta-asiakkaiden ohjaamisesta.

Opas on kooltaan 14,8 × 21 cm (A5) ja siinä on 32 sivua. Oppaat on pakattu 260 kpl:n laatikoihin, mutta niitä voi tilata myös pienempiä määriä. Muistathan ilmoittaa tilausmäärän aina kappaleina, ei laatikoina!

Pysyvästi paino hallintaan pdf-tiedostona 


Hyvinvoinnin lähteillä

Hyvinvoinnin lähteillä -artikkelikokoelma käsittelee asiantuntijoiden johdolla hyvinvoinnin eri osa-alueita. Mitä ne ovat ja miten voimme itse edistää niitä? Artikkelit käsittelevät muun muassa kodin, luontoympäristön, yhteisöllisyyden, ruokavalion, liikunnan ja unen merkitystä ihmisen hyvinvoinnille. Artikkeleiden lisäksi kokoelma sisältää ohjeita omien voimavarojen tunnistamiseen ja vahvistamiseen.

KKI-ohjelma on tuottanut artikkelikokoelman yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa. Kokoelmassa on 28 sivua.

Hyvinvoinnin lähteillä pdf-tiedostona

 

Kunnossa kaiken ikää - Aktiivisena arjessa (vain sähköinen pdf)

Huom. Opas ei valitettavasti ole tällä hetkellä tilattavissa!

KKI-ohjelman yleisopas, joka sisältää tiivistä tietoa arkisesta liikkumisesta, hyvästä syömisestä sekä istumisen vähentämisestä. Oppaassa on kahdeksan sivua.

Huom. Oppaan painos on loppunut! Aktiivisena arjessa -opas on ladattavissa pdf-tiedostona.


Kohti tasaPainoa - Painonhallinnan säätöjä

Kohti tasaPainoa sisältää keskeisintä tietoa ravinnon ja liikunnan merkityksestä painonhallinnassa liikennevaloajatuksella: värit punainen, keltainen ja virheä viestivät säädöistä eri painoindeksiryhmissä. Oppaassa on 8 sivua.

Huom. Oppaan painos on loppunut.

Kohti tasaPainoa -opas on ladattavissa  pdf-tiedostona.


Kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutusten taloudellinen arviointi Joensuussa 
(vain sähköinen pdf)

Huom. Raportin painos on loppunut.

Joensuun kaupunki on laskenut kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutuksen taloudellisen arvioinnin WHOn kehittämän HEAT-työkalun avulla vuoteen 2030 saakka neljälle eri kasvutilanteelle, 10, 20, 30 ja 40 prosenttia nykytasosta. Kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutusten taloudellinen arviointi Joensuussa on julkaistu raporttina.

Raportti pdf-tiedostona.

 

Terveyttä edistävä liikunta kunnissa vuonna 2016 – TEAviisari

Tuore TEAviisari-raportti on julkaistu! Neljännen kerran tuotettu julkaisu nostaa aiempien vastaavien julkaisujen tavoin esille keskeisiä tietoja kuntien terveyttä edistävän liikunnan nykytilasta. Raportissa verrataan vuoden 2016 tietoja vuosina 2014, 2012 ja 2010 toteutetuista tiedonkeruista saatuihin tuloksiin. Tiedonkeruiden tavoitteena on selvittää vertailukelpoisella tavalla kuntien aktiivisuutta terveysliikunnan edistämisessä sekä kuvata tilanteen muuttumista.

Julkaisussa on 16 sivua ja sen on toimittanut Anna Puurunen.

TEAviisari 2016 -julkaisu pdf-tiedostona.


Terveyttä edistävä liikunta kunnissa vuonna 2014 – TEAviisari

  • Julkaisussa verrataan vuoden 2014 tietoja vuosina 2012 ja 2010 toteutetuista tiedonkeruista saatuihin tuloksiin.
  • 16 sivua
  • toimittanut Anna Puurunen

TEAviisari 2014 -julkaisu pdf-tiedostona.

 
Terveyttä edistävä liikunta kunnissa vuonna 2012 – TEAviisari

  • Julkaisussa verrataan vuoden 2012 tietoja vuonna 2010 tehtyyn ensimmäiseen tiedonkeruuseen.
  • 16 sivua
  • toimittanut Noora Moilanen

TEAviisari 2012 -julkaisu pdf-tiedostona.


Terveyttä edistävä liikunta kunnissa vuonna 2010 – TEAviisari

  • Nostaa esille keskeisimmät toimenpiteet kunnan terveyttä edistävän liikunnan kehittämiseksi.
  • Perustuu kuntien liikuntatoimille vuonna 2010 tehtyyn tiedonkeruuseen.
  • 16 sivua
  • toimittanut Noora Moilanen

TEAviisari 2010 -julkaisu pdf-tiedostona.


Esimiehille suunnatut materiaalit

KKI-ohjelma on julkaissut kaksi yhdessä Afectar Oy:n kanssa tuotettua materiaalia, jotka on suunnattu esimiehille. 4-sivuisten esitteiden tarkoituksena on antaa esimiehille tietoa siitä, kuinka he voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa työntekijöiden fyysiseen kuntoon ja liikkumiseen.

Materiaalit ovat ladattavissa pdf-tiedostoina (ei tilattavissa printtinä).

Työpaikan tärkein pääoma on henkisesti ja fyysisesti hyvinvoiva henkilöstö -esite antaa kokonaisvaltaisen kuvan liikkumisen edistämisen mahdollisuuksista työpaikoilla.

Esimies, voit vaikuttaa työmatkoihin -esite puolestaan nimensä mukaisesti käsittelee työmatkaliikkumista edistäviä toimenpiteitä ja työmatkaliikkumisen tarjoamia hyötyjä.

 

Raportit

Suomalainen mies vastasi seikkailukutsuun – SuomiMies seikkailee -kampanja miesten hyvinvoinnin edistäjänä vuosina 2007-2014

SuomiMiehen tarina on nyt koottu yksiin kansiin. Raportissa kootaan yhteen SuomiMies seikkailee -kampanjan taustaa, historiaa, rakennusaineita ja toimenpiteitä. Raportissa arvioidaan myös kampanjan onnistumista, vaikuttavuutta ja yhteiskunnallisia perusteita.

Raportissa on 70 sivua ja sen on toimittanut Emma-Reetta Hämäläinen.

Raportti pdf-tiedostona.

 

Liikuntaa lääkkeeksi – terveysliikunta apteekkien neuvontapalveluna. Liikkujan Apteekkien kokemuksia konseptin toteutuksesta ja toimivuudesta

Raportissa kuvataan Liikkujan Apteekki -konseptissa mukana oleville apteekeille tehdyn selvityksen tuloksia. Selvityksen tarkoituksena oli pureutua Liikkujan Apteekkien tilanteeseen, apteekkien tapoihin toteuttaa konseptia arjessaan sekä apteekkien toiveisiin, onnistumisiin ja kehitysehdotuksiin. Raportin avulla halutaan jakaa Liikkujan Apteekkien kesken toimivia konseptin toteutustapoja ja käytäntöjä. Raportti toimii oivallisena tutustumismateriaalina myös niille apteekeille, jotka harkitsevat Liikkujan Apteekki -konseptiin mukaan lähtemistä.

Raportissa on 60 sivua ja sen ovat kirjoittaneet Laura Pajunen, Sari Kivimäki ja Janne Haarala.

Raportti pdf-tiedostona.


Laatua liikuntaneuvontaan

Raportissa esitellään neljän liikuntaneuvonnan kehittämishankkeen toimintamalli, toteutus ja tulokset. Hankkeet edustavat laadukkaita toimintamalleja erikokoisista kaupungeista ja kunnista, joissa liikuntaneuvonta toteutuu osana liikunnan palveluketjua liikunta- ja terveyssektorin poikkihallinnollisena yhteistyönä. Raportti tarjoaa ideoita ja perusteluja toiminnan käynnistämiseen ja toteutukseen. Lisäksi raportti kokoaa näiden neljän mallin tuloksia ja kehittämistarpeita.

Raportissa on 108 sivua. Raportin ovat kirjoittaneet Katariina Tuunanen, Anna Puurunen, Miia Malvela ja Sari Kivimäki.

Raportti pdf-tiedostona.


Miesten vuoro – Stadin kundi kondikseen -hankkeen loppuraportti

Raportti kokoaa vuosina 2010–2013 toimineen Helsingin kaupungin henkilöstöliikuntahankkeen etenemisen, toiminnot sekä toimijoiden arviot hankkeen keskeisimmistä onnistumisista ja haasteista. Hanke kohdennettiin terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien miesten liikunta-aktiivisuuden lisäämiseen. Hankkeen laajempina tavoitteina olivat henkilöstöliikunnan ja poikkihallinnollisen yhteistyön kehittäminen, poikkihallinnollisen palveluketjumallin luominen sekä tiedon kerääminen toiminnan vaikuttavuudesta. Raportissa arvioidaan hankkeessa järjestetyn miehille suunnatun toiminnan sekä poikkihallinnollisen yhteistyön onnistumisia ja haasteita.

Raportissa on 40 sivua. Raportin ovat kirjoittaneet Noora Moilanen ja Miia Malvela.

Raportti pdf-tiedostona.


Liikuntaneuvonnan tila kunnissa. Kettingistä ketjuihin – kohtaamisia kentällä

KKI-ohjelma toteutti Liikuntaneuvonnan tila kunnissa -kyselyn keväällä 2013. Kysely lähetettiin Liikunnan aluejärjestöjen kautta kaikkiin Suomen kuntiin. Kyselyyn vastasi yhteensä 158 kuntaa, joiden yhteenlaskettu asukasluku on lähes 4,5 miljoonaa. Kyselyn tuloksista ja liikuntaneuvontaa käsitelleistä taustaselvityksistä syntyi Liikuntaneuvonnan tila kunnissa -raportti. Raportissa esitellään kyselyn tuloksia ja pohditaan niiden merkitystä valtakunnallisesti asetettujen liikuntaneuvonnan tavoitteiden ja KKI-ohjelman tulevien toimenpiteiden osalta. Lisäksi selvityksessä annetaan kehittämisideoita liikuntaneuvonnan käynnistämiseen ja kehittämiseen.

Raportissa on 68 sivua ja sen ovat kirjoittaneet Sari Kivimäki ja Katariina Tuunanen.

Raportti pdf-tiedostona.


Kouluttajaverkosto paikallisyhdistysten liikuntatoiminnan tukena – Valtakunnallinen kouluttajaverkosto soveltavan liikunnan tueksi -hankkeen 2011–2013 loppuraportti

Loppuraportti tiivistää Soveltava Liikunta SoveLi ry:n hankkeen toiminnan ja tulokset. Hankkeen tavoitteena oli muodostaa kouluttajaverkosto soveltavan liikunnan asiantuntijoista ja aktiivisista toimijoista. Verkoston avulla tuetaan ja kehitetään kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen paikallisyhdistysten liikunnan asiantuntijuutta ja liikuntatoimintaa. Hankkeeseen mukaan valituille asiantuntijoille järjestettiin koulutuksia, laadittiin kouluttajapolku sekä erilaisia sähköisiä ja painettuja materiaaleja. Raportissa on 48 sivua ja sen on kirjoittanut Tinja Saarela.

Raportti pdf-tiedostona.


Nuorimies seikkailee – karvanoppien ja viiksivahan salattu maailma (vain sähköinen pdf)

Selvitys on laadittu tausta-aineistoksi SuomiMies seikkailee -kampanjan nuorimmasta kohderyhmästä. Sisältö käsittää tutkittua tietoa niin nuorten miesten vapaa-ajanvietosta, fyysisestä aktiivisuudesta, ravitsemustottumuksista kuin nuoria miehiä tavoittavista organisaatioistakin. Selvityksen antaman tiedon perusteella fyysistä aktiivisuutta ja terveellistä ravitsemusta koskevat toimet voidaan kohdentaa nuorille miehille mahdollisimman tehokkaalla tavalla. Selvitys on 60-sivuinen ja kuvitettu. Sen ovat laatineet Katariina Tuunanen ja Miia Malvela.

Selvitys pdf-tiedostona.


Liikkujan Apteekki terveysliikuntaa edistämässä

Liikkujan Apteekki terveysliikuntaa edistämässä -raportti kokoaa yhteen vuonna 2010–2011 toteutetun Liikkujan Apteekki -kehittämishankkeen kokemuksia. Raportissa esitellään pilottihankkeissa syntyneitä hyviä käytäntöjä ja terveysliikuntamoduulin käyttöönotosta saatuja kokemuksia. Raportin ovat kirjoittaneet Katariina Tuunanen, Kaisa Koivuniemi ja Sari Kivimäki. Raportissa on 64 sivua.

Raportti pdf-tiedostona.


Metalli Liikkuu -hankkeen (2008-2011) loppuraportti - Työyhteisöliikunnan edistäminen paikallisena yhteistyönä (vain sähköinen pdf)

Raportti esittelee Päijät-Hämeessä vuosina 2008-2011 toteutetun metallialan yrityksiin kohdistuneen työpaikkaliikuntahankkeen tuloksia. Hankkeessa muun muassa koulutettiin yrityksiin liikuntavastaavia, järjestettiin yritysten yhteistä liikuntatoimintaa sekä luotiin toimijaverkosto, jossa on mukana muun muassa työterveyshuolto. 48-sivuisen raportin ovat kirjoittaneet Salla Turpeinen ja Niina Valkama.

Raportti pdf-tiedostona.


Urheiluseurat terveysliikunnan markkinoilla - KKI-ohjelman seuratoiminnan kehittämishankkeet 2006–2010 (vain sähköinen pdf)

Raportti esittelee KKI-ohjelman rahoittamien seuratoiminnan kehittämishankkeiden kokemuksia ja hyviä käytäntöjä, joita muut seurat voivat hyödyntää aikuisten harrasteliikuntaa kehittäessään. Raportissa on 36 sivua ja sen ovat kirjoittaneet Minna Hovi ja Miia Malvela.

Raportti pdf-tiedostona.

 


Kokemuksia toimivista liikuntaneuvontakäytännöistä (vain sähköinen pdf)

Opas esittelee kaksi hankerahoitteista ja kolme kuntien palvelurakenteeseen juurrutettua liikuntaneuvontakäytäntöä. Käytännöistä esitellään taustat ja tavoitteet, liikuntaprosessin kulku sekä liikuntaneuvonnan resurssit. Lisäksi pohditaan toiminnan kehittämistarpeita sekä tulevaisuudennäkymiä.

Opas on tarkoitettu liikuntaneuvonnan toteuttamisesta kiinnostuneille sekä toiminnan suunnittelun ja käynnistämisen tueksi. Oppaan ovat toimittaneet Kaisa Koivuniemi ja Anna Suutari. Oppaassa on 32 sivua.

Opas pdf-tiedostona.


VIRVELI – Virtaa verkostoihin liikunnasta (vain sähköinen pdf)

VIRVELI on Soveltava Liikunta SoveLi ry:n kehittämis- ja koulutushanke, jonka tuloksia opas esittelee. Virveli – Virtaa verkostoihin liikunnasta -hankkeessa (2006–2009) kehitettiin malleja paikalliseen soveltavaan ja terveyttä edistävään liikuntaan. Tärkeimpinä tavoitteina oli vahvistaa liikunnan toimijoiden yhteistyötä ja saada paikallisyhdistykset mukaan liikunnan palveluketjuun. Tuloksena oli muun muassa uusia työpaikkoja ja vapaaehtoisia, yhteisiä liikuntaryhmiä ja -tapahtumia, lisää liikkuja ja aitoa yhteistyötä.

Oppaan ovat toimittaneet Heidi Hölsömäki ja Anne Taulu. Muita kirjoittajia ovat Raija Luona-Helminen ja Riitta Samstén. Oppaassa on 28 sivua.

Opas pdf-tiedostona.


Liikunnan palveluketju, Lahti Liikkeelle -kehittämishanke (vain sähköinen pdf)

Opas kuvailee Lahti Liikkeelle -kehittämishankkeen kokemuksia ja käytäntöjä liikunnan palveluketjun käynnistämisessä ja kehittämisessä Lahdessa. Raportissa on 20 sivua.

Raportti pdf-tiedostona.

 

 


Pyöräilyn olosuhteet Suomen kunnissa -selvitys (vain sähköinen pdf)

Selvityksen tarkoituksena oli kartoittaa tietoa Suomen kuntien pyöräilyn olosuhteista. Selvitys tuotti tietoa pyöräilyn kehittämisestä, asemasta, sujuvuudesta, pyörätieverkoston määrästä ja laadusta sekä pyöräteiden rakentamisesta ja kunnossapidosta erikokoisissa kunnissa. Selvitys toteutettiin yhteistyössä Suomen Kuntaliiton, Pyöräilykuntien verkoston ja KKI-ohjelman kanssa vuonna 2010. Selvityksen on toimittanut Hanna-Mari Maijala. Selvityksessä on 72 sivua.

Selvitys pdf-tiedostona.


Koulutuksesta tukea paikallisyhdistysten liikuntaan - Liikunta sopii jokaiselle -koulutushankkeen 2008-2010 loppuraportti (vain sähköinen pdf)

Yhteistyössä Sovelta Liikunta SoveLi ry:n kanssa julkaistu raportti esittelee Liikunta sopii jokaiselle -koulutushankkeen tuloksia. Hankkeessa etsittiin vastauksia kansanterveys- ja vammaisyhdistysten liikuntavastaavien monentasoisiin ja monenlaisiin koulutustarpeisiin.

Raportin ovat toimittaneet Sari Kivimäki, Anne Taulu, Mari Vehmanen ja Heidi Hölsömäki. Raportissa on 36 sivua.

Raportti pdf-tiedostona.Kipinät-lehti

Tietoa ja kokemuksia KKI-hankkeista ja terveysliikunnasta. Lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Kipinöiden oma sivu.