Työantajan tuki tärkeää

Liikkuminen, liikunnan harrastaminen ja elintapojen terveellisyys ovat jokaisen ihmisen omalla vastuulla. Työpaikka voi kuitenkin innostaa ja kannustaa työntekijöitä liikkumaan, viestiä terveellisistä elintavoista sekä luoda terveydelle edullisten valintojen tekemiseen kannustavia työympäristöjä ja toimintatapoja.

 

Työmatkaliikkuminen

Työmatkaliikkumisella tarkoitetaan sekä työhön liittyviä matkoja että kodin ja työpaikan välisiä matkoja. Omin lihasvoimin liikkuminen tuo monenlaisia hyötyjä työntekijöille ja työnantajille. Työpaikoilla voidaan edistää aktiivista työmatkaliikkumista kartoittamalla ja parantamalla työpaikan olosuhteita kuten pyöräpysäköinti-, suihku- ja pukuhuone- sekä vaatteiden kuivatus- ja säilytystiloja, pohtia työn organisointiin liittyviä keinoja sekä työpaikan tarjoamia etuja ja palveluja, kuten esimerkiksi pyörähuoltoja ja pyöräilyaamiaisia. Monille työpaikoille on hankittu yhteiskäyttöön pyöriä, joilla voi hoitaa päivittäiset työasiamatkat. Kokemus voi innostaa työntekijää pyöräilemään muulloinkin. Myös erilaiset kampanjat voivat innostaa potentiaalisia työmatkaliikkujia kulkemaan työmatkat kävellen tai pyöräillen.

 

Eteenpäin askel kerrallaan

Aina ei tarvita massiivisia interventioita tai ison rahan hankkeita. Pienikin toteutettu toimi on askel eteenpäin. Ota rohkeasti mallia hyvistä käytännöistä ja muokkaa niistä omalle työpaikalle sopivia käytäntöjä ja toimintatapoja.

Voisiko sinun työpaikallasi esimerkiksi

  • toteuttaa ohjattua taukoliikuntaa?
  • toteuttaa työmatkaliikkumiseen kannustavan kampanjan?
  • käynnistää liikuntaryhmä vähän liikkuville?
  • järjestää pyöräilyaamiaisen tai pyöränhuoltopäivän?
  • kouluttaa vertaisohjaajia esimerkiksi taukoliikunnan ohjaajiksi?

 

 

Pitkät portaat