Kipinät 2/2017

Vuoden toinen Kipinät-lehti on ilmestynyt. Tuoreimman numeron teemana on elintapaohjaus.

Lehden pääkirjoituksen on kirjoittanut sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Meri Larivaara. Larivaara peräänkuuluttaa kirjoituksessaan elintapaohjauksen hyvien käytäntöjen huomioimista meneillään olevassa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa. Myös THL:n erikoistutkija, dosentti Katja Borodulin käsittelee kolumnissaan elintapaohjauksen haasteita ja mahdollisuuksia. Borodulin pohtii kirjoituksessaan onnistuneen elintapamuutoksen edellytyksiä ja millaisella ohjauksella elintapamuutosta tekeviä henkilöitä voitaisiin resurssitehokkaasti ja tuloksellisesti tukea.

Lehdessä esitellään kaksi hanketta, joissa liikuntaneuvontaa on toteutettu onnistuneesti eri resepteillä. Suupohjassa Etelä-Pohjanmaalla liikuntaneuvontaa on kehitetty Liikunnan aluejärjestön, vapaa-aikatoimen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisellä ponnistuksella. Päijät-Hämeessä puolestaan on onnistuneesti kokeiltu ryhmämuotoista liikuntaneuvontaa Lahden ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulujen yhteishankkeessa. Elintapaohjauksen eri osa-alueisiin pureudutaan jutuissa, joissa kerrotaan ravitsemusohjauksen uusista tuulista ja unettomuuden lääkkeettömästä hoidosta. Näkökulmia motivoivaan elintapaohjaukseen avaa arvo- ja hyväksyntäpohjaista lähestymistapaa käsittelevä juttu, joka pohjautuu ennen Kunnon Laivaa järjestettyyn psykologi Anu Kangasniemen workshopiin.

Lehdessä kurkistetaan myös VESOTE-hankkeen tämänhetkisiin tunnelmiin. Myös Ylen Vaakakapinasta, joka on vuoden 2017 ajan kuuluttanut kehopositiivisuuden ja armollisen elämänmuutoksen sanomaa, on luettavissa uusimmasta Kipinät-lehdessä. Lisäksi löydät lehdestä kuva- ja fiilismaistiaisia elokuiselta Kunnon Laiva -risteilyltä. Porraspäivien osalta tutustutaan Lempäälän kunnan porrasaktiviteetteihin.

Materiaaliuutuuksissa esitellään Porraspäivät-kampanjaa varten toteutetut taukojumppajulisteet. Lehdestä löydät lisätietoa myös maaliskuussa Jyväskylässä järjestettävästä Liikkuen läpi elämän -seminaarista.

Lue lehti pdf:nä tai Issuu.com-palvelussa. Voit tilata printtilehden maksutta emma-reetta.hamalainen[at]likes.fi.